Up-date 4! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Lien Vandevoorde - WaarBenJij.nu Up-date 4! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Lien Vandevoorde - WaarBenJij.nu

Up-date 4!

Door: LienVdv

Blijf op de hoogte en volg Lien

16 Mei 2012 | Suriname, Paramaribo

Zaterdag 28 en zondag 29 april zijn we naar NICKERIE geweest. Het was een lange rit, maar wel een fijne rit. Toen we Bami,Nasi,souto soup,… gingen ophalen om onderweg op te eten, kwam er een oude meneer bij mij. Ik groette hem vriendelijk met gewoon een hand te schudden. Opeens begint die oude meneer te zeggen dat ik mooi ben, dat hij verliefd is op me, dat hij mij nodig heeft, dat hij van me houdt,… Die begon echt onnozel te worden, een beetje low low. Ik ben maar vlug in het busje gekropen en Petje heeft het afgehandeld. Haha Petje had een nummer opgeschreven (geen echte) en aan die man gegeven. Die oude meneer begon dat papiertje waar die nummer opstond te kussen. Hij zei ouhh ik ben in de hemel, je doet me helemaal zweven, ik hou van u,… Hahah in de bus zat ik veilig. We hebben er achteraf nog heel veel mee gelachen :-D (Kdenk dat hem serieus wa dronken was)

In Nickerie, maar juist voor dat je de stad binnen rijdt, zie je allemaal aan de kant rijstvelden. Fijn om te zien. Je ziet de fases van het omploegen, water, de sprietjes die uit het water komen, groene rijstveld en bruine rijstveld. Bana vertelde dat er in de rijstvelden of in de buurt van de rijstvelden vaak Kaaimannen zitten. Ik was steeds aan het zoeken en we hebben eentje gezien, dicht bij de weg :-D Woehoew loekoe loekoe kaaiman. Kaaiman no shibri!!!

In Nickerie zijn we naar de grote markt geweest. Daar hebben we eten, kruiden,… gekocht voor het avond eten en eten voor de volgende dag. In de namiddag zijn we naar een match gaan zien waar Petje arbiter moest zijn. In Nickerie merk je wel dat de mensen agressiever zijn dan in Paramaribo. Die vliegen daar op de hekken, ze schelden hun eigen ploeg uit, ze schelden Petje uit, ze dagen elkaar uit,… Bijvoorbeeld Sacca Sacca, Pola (ga ik niet vertellen wat dat betekend :-D).
’s Avonds gingen we uit gaan, maar in Nickerie is er niet zo veel te doen als in Paramaribo. Op de parkeerplaats, waar de grote markt was, stonden allemaal auto’s. Bij de auto’s stond er gewoon volk en daar dronken ze. Grappig om te zien :-D. Auto’s vollenbak met muziek,…

30 april heb ik een TRAINING aan de leerkrachten gegeven over participerende observatie met samenhangende communicatietechnieken. Alles ging super goed. Ik verschoot zelfs dat ik niet rood werd, wat meestal wel het geval is als ik voor een grote groep moet staan. Aan de hand van een powerpoint was het duidelijk voor de leerkrachten. Ik had een deeltje gedaan, dan heeft meneer Neslo een deel gedaan en dan zou het de bedoeling geweest zijn dat ik nog het laatste deel deed, maar daar was er geen tijd meer voor. Meneer Neslo is een fijne man en deze wil alles heel duidelijk uitleggen met voorbeelden aan zijn collega’s. Enerzijds iedereen heeft heel goed door over wat hij praat, anderzijds je geraakt niet rond met de training.
Alle sinds, een leerkracht is achteraf bij mij gekomen en had gezegd dat ik het heel goed gedaan had. Dat het duidelijk was, niet geforceerd, maar alles chill en duidelijk, op hun niveau. Super dat ze me dat vertelde, geeft heel wat motivatie en toch zo iets om even fier op je zelf te zijn :-D hihi.

2 mei AFSCHEID SAM. Weer iemand dat vertrekt naar huis, Nederland! Ons groepje begint serieus af te slanken. We zijn samen de lekker pom van Suriname gaan eten aan de waterkant. Daar hebben we gechilled en afscheid genomen van Sam. :-(

3 mei kwam ik op school en het bleek dat er mensen geprobeerd hadden om in te breken. Het was hun niet gelukt, ze kregen het slot van ‘de bunker’ (waar er computers staan) niet kapot. We hebben dit ontdenkt doordat ik geen internet had en op het secretariaat konden ze niet bellen. Toen zagen we dat de draden doorgeknipt waren en zo ontdekten we de inbraak. Ik had een hele tijd geen internet, maar ik had een boek waardoor ik mijn training van zaterdag kon voorbereiden.

Die avond zijn we met zen allen gaan PAINTBALLEN. Het was echt de max. We hebben gepaintballed wanneer het schemerde en donker was. Het spijtige was nu wel, dat we wel verloren waren. Ik ben deze keer veel opgegaan en heb Ollie twee keer ‘geserenderd’ (aftikken in plaats van afschieten).
Bij deze paintbal had ik twee blauwplekken ervan overgehouden. 1 op mijn rechter arm, bloeide wat en nu ist een litteken. 1 blauwplek op mijn rechter bovenbeen, in het begin was het precies een roos van een vogelpik. :-D

PS: Ik ben bijna rond met de up-dates, alluwel ja, het is binnen twee dagen terug weekend, mijn voorlaatste weekend… :-( Het gaat hier echt super snel vooruit! Zotjes! Anderzijds ik zie jullie binnenkort allemaal terug :-D xxx